sonang baitu....................... ada yang tanya camana nak buat sambal nanas tu ye. ok mummy ajarkan.
kena ada nanas , sedikit belacan bakar, cili (terpulang nak pedas cili padi , nak yang manja-manja letak je cili segar) , garam dan gula. sukatan ikutlah banyak mana sambal yang nak dihasilkan. kalau x boleh makan belacan, dont worry. tak usah letak belacan. macam mummy memang x letak belacan sbb hubby x bleh makan belacan. nanti dia hak..cuuuuuuuum. kalau ada lesung batu , tumbuklah lada ,belacan dan sedikit garam sampai lumat. dah lumat tu , masukkan nanas. jangan tumbuk. cuma lenyek-lenyek je ngan anak lesung tu. dah tu rasalah. kalau masam sangat,letak sikit gula. tapi kalau guna nanas madu tru, x yah la letak gula. mana yg tak ada lesung tu , masukkan dlm blender kesemua bahan dan blend la sekali dua je. x perlu letak air. dah siap.
bole la layan ngan nasi panas , ikan masin dan ulam-ulaman. (menu ujung bulan waktu bujang dulu hehe he)
kena ada nanas , sedikit belacan bakar, cili (terpulang nak pedas cili padi , nak yang manja-manja letak je cili segar) , garam dan gula. sukatan ikutlah banyak mana sambal yang nak dihasilkan. kalau x boleh makan belacan, dont worry. tak usah letak belacan. macam mummy memang x letak belacan sbb hubby x bleh makan belacan. nanti dia hak..cuuuuuuuum. kalau ada lesung batu , tumbuklah lada ,belacan dan sedikit garam sampai lumat. dah lumat tu , masukkan nanas. jangan tumbuk. cuma lenyek-lenyek je ngan anak lesung tu. dah tu rasalah. kalau masam sangat,letak sikit gula. tapi kalau guna nanas madu tru, x yah la letak gula. mana yg tak ada lesung tu , masukkan dlm blender kesemua bahan dan blend la sekali dua je. x perlu letak air. dah siap.
bole la layan ngan nasi panas , ikan masin dan ulam-ulaman. (menu ujung bulan waktu bujang dulu hehe he)
0 comments:
Post a Comment