Anak-anakku memang x suka makan cili. kalau masakan tu pedas , memang tolak tepi la. tapi kalau tomyam tu makan pulak . pedas pun pedas la. so kalau nak masak sambal tumis , aku akan letak bawang banyak-banyak sehingga hilang rasa pedas. so hari ni mummy nak share resipi sambal sotong yang x pedas untuk mereka yg x makan pedas. he he he
mcm biasa bahannya
sotong segar 1 kg ,
2 sudu besar lada kisar (cili segar) ,
3 labu bawang besar(2 dikisar , 1 tu dihiris bulat) ,
5 sudu air asam jawa ,
3 btg serai,
2 sudu besar minyak masak ,
sedikit daun ketumbar , garam dan gula.
bersihkan sotong. (kalau besar potong beberapa bhg). panaskan minyak dalam kuali , tumis lada hingga masak ( lada kalau dah masak, terbit minyak), masukkan bawang kisar dan serai yang dititik. biarkan hingga bawang betul-betul masak. masuk air asam jawa (sukatan asam jawa , jgn banyak air dan ikut kemasamannya sbb ada yg masam n ada yg kurang masam), biarkan didih sekejab. masukkan sotong. tutp seketika. (jgn lama , nanti sotong keras) masukkan garam dan gula. rasakan keseimbangan rasa masam , manis dan masinnya. sebelum angkat taburkan daun ketumbar dan bawang yg di potong bulat tadi.
beberapa petua ;
jgn masak sotong terlalu lama kerana ia akan keras dan tidak enak dimakan.
untuk mengelakkan sotong menjadi keras , celur sekejab sotong dalam air panas sebelum dimasak.
bancuhan air asam jawa, biar pekat kerana sotong mengeluarkan air apabila dimasak.
kalau terlalu masam , seimbangkan dengan manis.
kalau terlalu pedas , seimbangkan dengan masam dan manis.
kalau terlalu masin , seimbangkan dengan masam dan manis.
kalau terlalu manis , seimbangkan dengan pedas dan masam.
* manis : gula pasir , gula melaka , gula batu , air rebusan udang , sotong or ayam , udang kering.
(elakkan guna aji no moto)
masin : garam la ( jgn masin sangat , nanti darah tinggi pulak)
masam : asam jawa , asam keping/gelugur , perahan limau nipis/kasturi , cuka , buah
tomato separuh masak , belimbing buluh , mangga muda , sos tomato
pedas : cili kering/segar dikisar , cili padi , sos cili , cili serbuk , serbuk kari ,
selamat mencuba..............
mcm biasa bahannya
sotong segar 1 kg ,
2 sudu besar lada kisar (cili segar) ,
3 labu bawang besar(2 dikisar , 1 tu dihiris bulat) ,
5 sudu air asam jawa ,
3 btg serai,
2 sudu besar minyak masak ,
sedikit daun ketumbar , garam dan gula.
bersihkan sotong. (kalau besar potong beberapa bhg). panaskan minyak dalam kuali , tumis lada hingga masak ( lada kalau dah masak, terbit minyak), masukkan bawang kisar dan serai yang dititik. biarkan hingga bawang betul-betul masak. masuk air asam jawa (sukatan asam jawa , jgn banyak air dan ikut kemasamannya sbb ada yg masam n ada yg kurang masam), biarkan didih sekejab. masukkan sotong. tutp seketika. (jgn lama , nanti sotong keras) masukkan garam dan gula. rasakan keseimbangan rasa masam , manis dan masinnya. sebelum angkat taburkan daun ketumbar dan bawang yg di potong bulat tadi.
beberapa petua ;
jgn masak sotong terlalu lama kerana ia akan keras dan tidak enak dimakan.
untuk mengelakkan sotong menjadi keras , celur sekejab sotong dalam air panas sebelum dimasak.
bancuhan air asam jawa, biar pekat kerana sotong mengeluarkan air apabila dimasak.
kalau terlalu masam , seimbangkan dengan manis.
kalau terlalu pedas , seimbangkan dengan masam dan manis.
kalau terlalu masin , seimbangkan dengan masam dan manis.
kalau terlalu manis , seimbangkan dengan pedas dan masam.
* manis : gula pasir , gula melaka , gula batu , air rebusan udang , sotong or ayam , udang kering.
(elakkan guna aji no moto)
masin : garam la ( jgn masin sangat , nanti darah tinggi pulak)
masam : asam jawa , asam keping/gelugur , perahan limau nipis/kasturi , cuka , buah
tomato separuh masak , belimbing buluh , mangga muda , sos tomato
pedas : cili kering/segar dikisar , cili padi , sos cili , cili serbuk , serbuk kari ,
selamat mencuba..............
ps.... waaaaaaaaa mummy rindu kat anak-anak...............sob sob sob
2 comments:
mummy buat sambal sotong eyh arini???
sedapppp ouhhh...
weols kat cni da tiga ari makan kuah singgang sahaja..
balik r nak makan secret recipe nieeee...:P
Wah laparnya, mcm sedap jek nih..
Post a Comment