BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

ikan jenahak masak kunyit lengkuas

Salam pagi Jumat penuh barakah
semoga hari ini
lebih baik dari semalam

ada banyak cerita yang nak
diluahkan di sini
namun empunya diri perlukan kekuatan
untuk meluahkannya

baiklah biar kita cerita
benda yang menggembirakan dulu ye
apa lagi yg menggembirakan
kalau bukan hal makan

hihihi
saja je intro nak mengundang....

btw hari ni mummy masak simple je
simple sesimple simplenya
amik kau banyak simple kan

yup mummy masak
ikan jenahak gulai kunyit lengkuas
favorite anak bonsu kami












kalau ada lauk ni
memang bertambah nasi lah jawabnya budak lentok tu

yg mummy kata simple tu
sebab mummy masak lauk tu je
hahahaha  amik nak
atas meja ada satu lauk je
gila pemalas nak gi beli sayur
stok sayur dah habis kata kau.....
so sabar je lah

nak resipi?
mudah aje...

3 keping ikan jenahak
1 biji bawang besar atau 3 ulas bawang kecil
3 ulas bawang putih
sebiji lada merah
1 cm kunyit hidup
1 cm lengkuas
2 biji buah keras
200 ml santan
sekeping asam keping
garam
gula
1 sudu minyak

caranya

Kisar bawang merah@ bawang besar, bawang kecil,kunyit , lada , lengkuas dan buah keras sampai lumat.
Tumis bahan kisar hingga naik bau.
masukkan 2 cawan air dan separuh santan.
masukkan ikan . biarkan ikan lembut dan kuah jadi pekat.
masukkan asam keping , garam dan sedikit gula.
biarkan mendidih seketikaa.
masukkan lebihan santan. biar mendidih seketika.

*** jangan biar mengelegak, nanti pecah santan.

senang sangat kan?
ha apa lagi
pergi lah cuba.

kalau sedap bagitau mummy
kalau tak sedap
eh jangan salahkan saya
awak silap bahan kot........
hihihi.....



0 comments:

Clix