BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Sotong/ikan celop tepung

Macam biasa
Sabtu hari kami mengisi semula stok barang basah
Jadi ke NSK lah kami berdua

Wah , hari ni
NSK berhati mulia
Hahaha mulia kata kau jah
Ya lah mana tak mulia
Hari ni ikang-ikang kebanyakan segar bugar
Terbaek dari ladang!

Maka mokcik  mula lah
rambang mata ngan tangan mek
Tak hengat dunia
Paling fresh ikan kembong pelaling ngan sotong
Dalam kepala nak buat celop tepung
Walaupun ,mokcik dok leh makang
Masok tetap mokcik gigih
Kalu dok kesiang ke tok laki mokcik
Ngan anok -anok
(Maaf le , zizan punya pengaruh la ni)

So sampai rumah
Mokcik pung start misi
Membersih dan menyimpan semua
Hasil buruan di NSK
Dan mulakan operasi menyediakan
Adunan celop tepung.
Nok ke resepi?
Moh , mokcik ajarkan deh!


I kg ikan ( sokahati koranglah , hari ni mokcik guna ikan kembung pelaling)
I kg sotong (kalau hok beso tu , pepandailah potong ye)
2 senduk makan tepung gandum ( mesti bff mokcik kat saudi bengang lagi ni.hihi sori da)
1 sudu makan tepung beras
2 biji telur
1 mangkuk air
Sedikit kunyit , garam dan air kapur

Caranya
Campurkan semua bahan dan pukul dgn whisk sampai semuanya bersatu.
Cair atau pekat ikut selera. Kalau cair nanti keraknya halus-halus.
Kalau pekat, keraknya besar-besar. Bersederhana lebih afdhal. Hahaha.
Panaskan kuali. Panaskan minyak. Lepas tu goreng lah jah.
Minyak mesti betul-betul panas ye jah.

Nanti mok cik letak gambo untuk rujukan ye.






















0 comments:

Clix